Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Váratlan hír érkezett a magyar kórházakból

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A szeptemberi növekedés "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede.
További részletek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu - 2015. február 23.

A kormány döntése alapján március 1-jétől az egészségügy átszervezésével jelentősen módosul az egészségügyi háttérintézmények rendszere is. Az átalakítás célja a hatékonyabb és átláthatóbb intézményrendszer létrehozása – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: fontos kormányzati cél, hogy folyamatosan javuljon a magyar lakosság egészségügyi állapota, ezért is alkotta meg a kormány az Egészségügyi Ágazati Stratégiát.

 

Az elmúlt években az egészségügyi rendszer sok problémával küzdött, azonban a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy javítsa az ellátás minőségét, valamint az egészségügyben dolgozók életkörülményeit is. Egy olyan fenntartható egészségügyi rendszer kialakítását céloztuk meg, ahol a dolgozók és az ellátottak is megtalálják a számításaikat – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

 

Image title

 

A kormányszóvivő az eddigi eredményekkel kapcsolatban elmondta: jelenleg közel 500 milliárd forint értékben folyik egészségügyi fejlesztés. A kormány több lépcsőben megemelte 95 ezer orvos és ápoló fizetését. Az egészségügyi ágazati bérfejlesztéshez kapcsolódóan 2012-ben és 2013-ban összesen 75,7 milliárd Ft többletkifizetés történt az egészségügyi szolgáltatók számára. Két év alatt a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt – tájékoztatott.

 

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az egészségügyi stratégia egyik legfontosabb célja az alapellátás további erősítése a következő években. Emlékeztetett: 2015. január elsejével az egészségügy fejlesztésének keretében havi 130 ezer forinttal emelkedett a háziorvosok juttatása, összesen 10 milliárd forint összértékben.

 

Zombor Gábor egészségügyéért felelős államtitkár elmondta: az átalakítás eszköz az Egészséges Magyarország Program céljainak eléréséhez. Az egészségügyi stratégia megvalósulásával elérhető ugyanis, hogy a magyar emberek egészségben eltöltött életévei átlagosan 2 esztendővel növekedjenek.

 

Image title

 

Az intézményi átalakítások arról szólnak, hogy az egyes intézmények hogyan tudják a leghatékonyabban és legoptimálisabban szolgálni ezeket a célokat, nem szabad a bürokráciára elkölteni a forrásokat. A cél a hatékonyabb intézményrendszer létrehozása – hangsúlyozta az államtitkár. A kormány múlt heti döntése alapján több háttérintézmény is átalakul, valamint bizonyos esetekben a feladatok is áthelyeződnek.

 

Az államtitkár elmondta: az átalakítás bizonyos háttérintézmények beolvadásával, jogutódlással jön létre. A kórházak adósságrendezésének részeként létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amely a kórházak feletti hatékonyabb fenntartói funkció ellátását gyakorolhatja. Kibővülnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladatai, a kapacitástervezési, ellátás-szervezési, valamint az ágazati adatszolgáltatási, informatikai fejlesztési feladatok az OEP-hez kerülnek át, továbbá az egészségbiztosító vesz át egyes, az egészségügyi finanszírozás területéhez kapcsolódó feladatokat.

 

Image title

 

Összeolvad az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, valamint létrejön az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, amelynek célja az ügyintézéssel járó terhek csökkenése lesz. Emellett létrejön az Országos Közegészségügyi Központ és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet is. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ feladatai bővülésével jelentősen megerősödik az intézet, az intézmény veszi át a GYEMSZI-től a minőségügyi szakfőorvosi rendszer működtetését.