Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

MedTech Week, 2020. október 12-16.

A MedTech Week egy olyan európai platformot kínál helyi kezdeményezésekhez, amelyek elősegítik az orvostechnikai ipar munkáját különböző érdekelt felekkel - páciensekkel, gondozókkal, szakemberekkel, döntéshozókkal és sok mással együtt. 2015 óta a nemzeti szövetségek és vállalatok évente több mint 150 - az orvosi technológiák szerepére az életmentésben és az élet javításában, valamint a fenntartható egészségügyi rendszerek fejlesztésére vonatkozó - tevékenységet mutattak be Európában és azon túl. A MedTech Week a MedTech Europe kezdeményezésére jött létre és működik.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. március 23. – Haiman Éva

Egyetlen hónap alatt 5 milliárd forinttal nőtt a kórházak beszállítói tartozása. Január végén az összadósság csaknem 71, egy hónappal később pedig már 76 milliárdot tett ki. Az összes 60 napon túli tartozás pedig meghaladja a 36,6 milliárd forintot.

 

Az intézmények fizetési hajlandósága hétről-hétre romlik, most már az eddig időre fizetők sem rendezik a számláikat, mondván majd az állam konszolidálja őket – mondta a Világgazdaságnak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László hozzátette: több kisebb kórház is megtagadta a kifizetést vagy ugyanerre az indokra hivatkozva, vagy azért, mert nincs és lehet, hogy nem is lesz pénze.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár már tavaly beígért idén áprilisra egy 60 milliárd forintos, központosított kórházkonszolidációt. A tervek szerint a kórházfenntartó Gyemszi-utód Állami Egészségügyi Ellátó Központ veszi át a kórházak adósságát, majd valamilyen, egyelőre ismeretlen metódus és ütemezés szerint rendezi azt.

A műtéti és egyszer használatos eszközöket, képalkotó berendezéseket, információtechnológiai megoldásokat szállító, döntően kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő Orvostechnikai Szövetség szerint azonban nem csak az a probléma, hogy az adósságkonszolidáció elvei és menete is ismeretlen az egyre nagyobb kintlévőséggel küzdő beszállítók előtt. De az is, hogy mire a konszolidáció folyamata odáig jut, hogy minden cég tudja, mikor és mennyit fog kapni, az összadósság már bőven meg fogja haladni a 60 milliárd forintos keretet.

A legnagyobb adósok jelenleg: Honvédkórház (4,5 milliárd), Debreceni Egyetem (4,5 milliárd), Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ (3,8 milliárd), Pécsi Tudományegyetem (3,5 milliárd), Semmelweis Egyetem (3 milliárd), Semmelweis Tudományegyetem (2,3 milliárd), Országos Kardiológiai Intézet (2,1 milliárd), Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (2 milliárd).