Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. március 30. – Majláth Ronald

Ezen a héten kezdi meg a tárgyalásokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a kórházi beszállítókkal annak érdekében, hogy mielőbb kiegyenlítsék a felhalmozott tartozásokat. A mostani adósságállomány azonban felülmúlja a rendezésre szánt összeget. Az Orvostechnikai Szövetség lapunkkal közölte: semmiképpen nem engednek a követeléseikből. 

 

Meghaladja a 60 milliárd forintot az a lejárt tartozásállomány, ami az egészségügyi ágazatban felhalmozódott – ismerte el múlt héten egy konferencián Mészáros János, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetvezetője. A politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament a 2015-ös költségvetésben elfogadta, hogy a központi költségvetési szervek tartozásállományának csökkentésére szolgáló hatvanmilliárd forintos összeggel az egészségügyi ellátókat célozzák meg. Így az egyszeri intézményi konszolidáció részeként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ezen a héten megkezdi az egyeztetéseket a beszállítókkal, hogy a tartozásokat rövid határidőn belül rendezzék.

Lapunk megkeresésére Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke közölte: az elmúlt évek egyértelműen bebizonyították, hogy a kisebb-nagyobb mértékű konszolidációk nem akadályozták meg a kórházi adósságok újratermelődését. A jelenlegi ellátórendszert a rendelkezésre álló költségvetési forrásokból ugyanis nem lehet működtetni, ha betartják a szakmai eljárásrendet. Rácz Jenő szerint ez a gond már 1996 óta jelentkezik, azóta sem sikerült megoldani az eladósodás problémáját. Ezért az alapkérdés most az, hogy a 60 milliárd forintnyi rendelkezésre álló központi költségvetési forrás mennyire lesz elegendő a több mint 70 milliárdos adósság törlesztésére.

Jelenleg a legnagyobb követelésállományuk az Orvostechnikai Szövetséghez tartozó cégeknek van, így lapunk megkereste a szervezet főtitkárát. Rásky László elmondta: legutóbb december végén mérték fel tagságuk körében az adóssághelyzetet, ami ebben az esetben a lejárt követelésállományt jelenti. Akkor úgy kalkuláltak, hogy a 71 milliárd forintos tartozásból az orvostechnikai és képalkotó diagnosztikai beszállítóknak, valamint az egészségügyi informatikai cégeknek 30 milliárd forinttal tartoznak a kórházak. Ezek között olyan tartozások is vannak, amelyeket már több mint 450 napja nem egyenlítettek ki, de az adósság többségét a hatvan napon túli tartozások teszik ki.

A főtitkár kiemelte, hogy miután tavaly Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár bejelentette a teljes adósságkonszolidációs terveket, rendkívül leromlott az intézmények fizetési fegyelme. 

"A kórházak úgy gondolták, hogy ha konszolidáció lesz, akkor minden ráér, most már nem kell aggódni" - hangsúlyozta Rásky László, majd hozzátette: az elmúlt hónapokban azt tapasztalták, hogy alig fizetnek a kórházak.

Az orvostechnikusok most attól tartanak, hogy megismétlődik a 2012-es forgatókönyv, amikor az akkori államtitkárság alkudozni próbált a beszállítókkal a késedelmi kamatok elengedése érdekében. A főtitkár szerint akkor egy olyan elképesztő ötlet is felmerült, hogy a cégek engedjenek a tőkéből is, mert másképp nem lehetséges a teljes vagy nagy arányú adósságrendezés. A korábbi tapasztalatok miatt a szövetség tavaly november végén egy állásfoglalást juttatott el a minisztériumnak, ebben jelezték, hogy a beszállítók nem mondanak le a késedelmi kamatokról, sem pedig a tőkéről. A szolgáltatásokat ugyanis teljesítették, az árukat a kórházak befogadták, nem kifogásolták és fel is használták. A szervezet főtitkára lapunknak elmondta, a kabinetvezetői bejelentés továbbra is nyitva hagyta a teljes kifizetés kérdését, mert Mészáros János a tárgyalások megkezdéséről beszélt. Kiemelte: ha ez az egyeztetés arra vonatkozna, hogy a beszállítók naprakész követelései egyeznek-e a kórházak nyilvántartásaival, erről még tárgyalnának, de ezt is időhúzásnak tartják. Azonban a szövetség szerint nem lehet tárgyalni arról, hogy a beszállítók tudnak-e engedni a követeléseikből. 

"Ez a pénz jár, és önmagában az a türelem és lojalitás, amit a tagvállalataink tíz éve tanúsítanak az egészségügy felé, már bőséges engedmény a mindenkori állam részére" - tette hozzá a főtitkár.