Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: InfoRádió, 2015. április 23. – Gál Ildikó

A kórházak teljes adósságállományát finanszírozza az állam. Erre kapott ígéretet az egészségügyi államtitkártól a Magyar Kórházszövetség elnöke - tudta meg az InfoRádió. A 60 milliárd forintos konszolidációs összeg ugyanis nem elég a már most csaknem 80 milliárd forintra rúgó intézményi adósság rendezésére. Velkey György szerint a 60 milliárd forintot heteken belül megkaphatják a kórházak.

 

A Kórházszövetség elnöke kifejtette: az idei évre vonatkozó, de a tavalyi költségvetési törvényben megjelent 60 milliárd forint - amivel kapcsolatban most a kormányhatározat született - átkerülhet a költségvetés központi részéből az egészségügy használatába. "Ezzel most tényleg megnyílik az adminisztratív lehetőség a kifizetésekre".

Velkey György reméli, hogy egy nagyon rövid egyeztetési folyamat után eljut a pénz az intézményekhez és a beszállítókhoz.

"Számításaink szerint ugyanis már a 60 milliárd forintot meghaladó, körülbelül 75-78 milliárd forint lejárt tartozása van az intézményeknek" - hangsúlyozta a Kórházszövetség elnöke.

Hozzátette: "számításaink és várakozásaink szerint egy teljes adósságmentesítésre is van kilátás."

Arra a kérésre, hogy az egyeztetéseket nem lehetett volna már februárban elkezdeni, Velkey György azt mondta: "most az a fontos, hogy minél hamarabb megtörténjenek a megbeszélések. Meggyőződésünk szerint ez nagyon rövid egyeztetéssel elvégezhető, akár úgy, hogy még a hónap folyamán, de az elkövetkező hetekben feltétlenül eljut a pénz az intézményekhez, illetve a beszállítókhoz".

Az egészségügyi államtitkár az InfoRádióban azt közölte: a legnagyobb adóssággal rendelkező kórházak beszállítóival már megegyezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Zombor Gábor szerint, egy héten belül átutalja a Magyar Államkincstár az Emberi Erőforrások Minisztériumának a 60 milliárd forintos konszolidációs összeget és onnantól indulhat a kifizetés.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ugyanakkor a kormányzati kommunikációval ellentétben a kórházi beszállítókkal még nem egyeztettek az intézményi adósságok rendezéséről. Rásky László felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindegy, ki kapja majd a 60 milliárd forintos állami pénzt a konszolidációra; a kórházak vagy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. 

"Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az intézmények teljesítmény-arányosan kapták meg az összeget és aztán maguk dönthettek arról, hogy a fennálló szállítói tartozásállományból milyen arányban mit egyenlítenek ki. Mivel az eddigi pénzek kevésnek bizonyultak, általában az intézményvezetők válogattak." Rásky László hozzátette: "a legutóbbi informális hírek arról szóltak, hogy most is valószínűleg az intézményekhez kerül a pénz. Ha ez valóban így lesz, fontosnak tartjuk, hogy komoly határozat szülessen egy OEP-utasítás formájában arról, hogy például a 30 napon túl lejárt adósságaikat kell a kórházaknak kifizetniük május 31-éig".

A hanganyag elérhető itt.