Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2022. május 5. - Koncsek Rita

A konvergenciaprogramban szereplő egészségügyi közkiadások alacsony növekedési tervezete nem jó előjel, mondta Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász.

 

„A GDP-arányos egészségügyi közkiadások Nyugat-Európában 7 százalék felett vannak, az 5 százalék alatti állami egészségügyi költés nagyon alacsonynak számít”
– mondta Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász a VG-nek. Hozzátette: itthon az összes egészségügyi kiadás 30 százalékát a háztartások saját zsebből finanszírozzák, az EU-átlag 15 százalék körüli.
Az egészségre fordított magánköltés GDP-arányosan 2 százalék körül alakul Magyarországon. Magánzsebből fizeti a lakosság egyebek között a vitamint, a gyógyászati segédeszközt és a társadalombiztosító által nem támogatott gyógyszereket, valamint jó néhány szűrővizsgálatot, magán- és fogorvost. Külön probléma, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban alacsony az egészségcélú magánmegtakarítások aránya. Ha nem lesz magasabb GDP-arányos egészségügyi közkiadás, mint amit terveznek a konvergenciaprogramban, az még inkább a magánegészségügy felé fogja terelni a betegeket, erősíti a társadalom további kettészakadását és a közfinanszírozott egészségügy nehézségeit – véli Rékassy Balázs. Ugyanakkor a magánegészségügy jellemzően epizódszerű ellátásokat nyújt, erre 400 milliárd forintot költ a lakosság évente. Az onkológiai betegek kezelésével vagy a magas vérnyomás okozta stroke ellátásával jellemzően nem a magánegészségügyben keresik a megoldást a betegek. 
Bizonyos szolgáltatásokat az állam vesz a magánegészségügytől
Az állam is hagy pénzt a magánegészségügyi szolgáltatók egy zárt körénél. Bizonyos szolgáltatásokat az állam vesz a magánegészségügytől, ennek mértéke 350 milliárd forint, amit a NEAK fizet ki a szerződött magánszolgáltatóknak, laboroknak, diagnosztikai központoknak, például egynapos szemészeti ellátásért, fül-orr-gégészeti beavatkozásért vagy ortopédiai és gerincműtétekért – sorolta a szakember. 
https://cdn.vg.hu/2022/05/HKpeXdJ2DXzFun3g9Dx8rLzKOg5oi8d7gAME3Rx3wBc/fit/900/287/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZDdkOTZlMzU4ZjRiYmY5Njg1ZjA1NzMxZTllYTgz.jpg

A konvergenciajelentésben is kitérnek az idősödő társadalom problémájára. Amíg 2019-ben a 65 évnél idősebbek aránya a teljes lakosságban 19,6 százalék volt, 2030-ra 22, 2070-re pedig 30 százalék 65 évnél idősebb lesz.Rékassy Balázs szerint az idősödő társadalmakban megfigyelhető jelenség, hogy az egészségügyi közkiadások aránya gyorsabban emelkedik, mint a GDP. 
A szakértő úgy véli, az egészségügyi közkiadások alacsony növekedési tervezete nem jó előjel, ha a cél egy egészségesebb, versenyképesebb nemzet elérése.