Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: InfoRádió, 2015. május 19. – Gál Ildikó

Nem kapta meg a kórházi beszállítók többsége a korábban ígért állami konszolidációs összeget. Csaknem 90 százalékukkal nem is tárgyalt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az intézmény csak azokkal a nagy cégekkel egyeztetett, amelyeknél 30 napnál régebbi tartozást halmoztak fel a kórházak. Rásky László úgy véli: azért, mert a 60 milliárd forintos állami támogatás csak ezen adósság rendezésére elegendő.

 

"23 nagy kórházi beszállítóval állapodott meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a múlt héten" - mondta a szövetség főtitkára. Hozzátette: informálisan arról értesültünk, hogy a lejárt követelés értékhatára 500 millió forint volt, bár ettől függetlenül tudunk olyan cégről, amelyiknek a követelése elérte ezt az összeget, és mégsem hívta be az ÁEEK. Kalkulációnk szerint nagyságrendileg a beszállítóknak körülbelül 10 százalékát jelentheti ez a 23 cég. 

Rásky László elmondta: sajnos nem volt transzparens a kiválasztás - csak mögöttes hírek vannak arról, hogy összeghatár alapján történt a megállapodás. Azt gondoljuk, hogy tekintettel arra, hogy a 60 milliárd forint a 30 napon túl lejárt adósságokra volt csak elég - a késedelmi kamat nélkül -, ezért az lebeghetett az ÁEEK vezetőinek a szeme előtt, hogy a késedelmi kamatokról történő lemondást legelőször a nagyokkal egyezteti, illetve a nagyokat próbálta problémamentesen lezárni. Valószínűleg ezért csak ezzel a 23 céggel tárgyaltak - véli a főtitkár. 

"A nagyobb probléma az, hogy ez a követeléseknek csak a kisebbik része, mintegy egyharmada, és a beszállítóknak mintegy 85 százalékával semmilyen egyeztetés nem történt" - hangsúlyozta Rásky László. Hozzátette: ráadásul mindeközben az ÁEEK leállította az intézmények kifizetését is arra hivatkozva, hogy ezek az időközbeni kifizetések torzíthatják a számokat, ami hatással lehet a tárgyalások kimenetelére. 

Azoknál a cégeknél, amelyekkel a központ nem tárgyalt, marad a kórházi adósságok kétharmada, körülbelül 40 milliárd forint - közölte Rásky László az Államkincstár által közzétett március végi állapotnak megfelelő adatok alapján. 

"Informális hírek alapján úgy tudjuk, hogy az intézmények meg fogják kapni a rájuk eső részt. Ehhez a kórházak nyilvántartását fogják alapul venni, tehát ott lehetnek eltérések a beszállító cégeknél" - véli a főtitkár. 

Rásky László kiemelte: még azok a nagyobb cégek sem kapták meg az adósságkonszolidációs összeget, akikkel már megtörtént a tárgyalás. Az ellátó központtal kötött szerződések úgy szólnak, hogy legkésőbb május 31-én el kell utalni a kórházaknak az összeget, ami összességében 21-22 milliárd forint - közölte a az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A hanganyag meghallgatható itt.