Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: szeged.hu. 2023. szeptember 5. - Sz,R,. K,I,
Az ortopéd cipőket érintő szakmát idővel felemészti a nyomozás, amely több tucat orvos és vállalkozó meggyanúsításával már fél éve tart. Üzletek, műhelyek zárnak be, így vannak térségek, ahol már az ellátás is megsínyli a vizsgálatokat.
 

Már biztosan nem megy vissza a szakmájába az a fiatal ortopédcipész, akit néhány hónapja elbocsátottak, mert annak ellenére ment tönkre a munkáltatója, hogy a nyomozás során semmi szabálytalanságot nem tárt fel a hatóság. A 30-as férfi, nevezzük Gábornak, nem járt rosszul, egy elég rosszul fizető szakmát kellett otthagynia, most többet keres, nem feszítik a határidők a munkájában,

 

de azt látja, és sajnálja, hogy mindeközben az ügyfeleiket is sújtja a már fél éve tartó nyomozás. Ráadásul évekig várt, hogy elvégezhesse az ortopédcipész képzést, mert azt is olyan ritkán indítanak, hogy lassan elfogynak a szakemberek.

44 gyanúsított

Tavaly novemberben robbant a bomba, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést, a másfél hónapos vizsgálat után vettek őrizetbe akkor 8 gyanúsítottat, közöttük orvost, asszisztenst, vállalkozót, üzletkötőt is, őket bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással meggyanúsítva őket, májusra 44-re duzzadt a gyanúsítottak száma. 
 

Első körben azzal gyanúsították meg az orvosokat, és vállalkozókat, hogy az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az ortopéd készítményt, leggyakrabban gyógycipőt. 

A cégekkel kapcsolatban álló ortopéd szakorvosok ezeknek az embereknek a nevére állították ki a vényt, többnyire úgy, hogy nem is találkoztak velük, a szükséges vizsgálatokat nem végezték el. A gyártók elkészítették a termékeket, majd a támogatási összeget megigényelték a NEAK-tól. 

 

Később a nyomozás arra is fényt derített, hogy egy szociális intézmény padlásán „zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, amelyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva". A termékek között voltak ülőkorzettek, fűzők, járógépek, járókeretek, többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat.


Az majd később derülhet ki, hogy mely esetekben bizonyosodott be maradéktalanul a csalás. A fiatalember, akit néhány hónapja bocsátottak el munkatársaival együtt, nem látja, hol állhat meg az ügy. 

Az biztos, hogy amikor novemberben robbant a bomba, ők a munkatársaival nyugodtan dőltek hátra, mert az ő cégüknél átláthatóan mentek a dolgok, nagyon keveset kerestek, de tisztességgel be voltak jelentve, minden rendben ment. Majd egy reggel mégis arra mentek be a műhelybe, hogy a hatóságok már felforgattak mindent. Később kiderült, hogy a cégnél szabályosan mentek a dolgok, de addigra már elbocsátották őket. 

A pályaelhagyó ortopédcipész szerint az egész szakma beleremegett a hatalmassá duzzadt ügybe, azok is, akik tisztességgel végezték a munkájukat, egész régiókban láthatja kárát az ellátás.

 

Öncenzúra a szakmában

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László a szeged.hu-nak nem tudott pontos adatot mondani arról, hogy vajon hány vállalkozásnak kellett lehúznia a rolót, amióta ez az ügy kirobbant, szerinte ez majd csak a vizsgálat lezárulta után látszódik majd. A főtitkár szerint, azonban az már mindenképpen tapasztalható, hogy a szakmában a öncenzúra működésbe lendült, még akkor sem mernek az orvosok egy költségesebb eszközt felírni egy betegnek, ha ő jogosult lenne a drágább, jobb minőségű eszközre. Ez úgy néz ki, hogy egy végtagpótlásnál is különböző minőségű eszközöket lehet felírni, nem mindegy, hogy az illető milyen korú, aktivitású. 

Most sok esetben, tartva attól, hogy a megítélésük nem egyezik a vizsgálódó hatóságéval, inkább az egyszerűbb megoldás mellett döntenek, és ez egyáltalán nem biztos, hogy a betegnek jó. 

Az orvostechnikai eszközökön belül az ortopédcipész szakma többször jelezte, hogy ugyan voltak az évek során áremelések, de nem elégségesek. A hvg.hu először 2020-ban, majd a botrány tavalyi kirobbanása után is cikkezett az ágazat alulfinanszírozottságáról, és ezen most egy jó nagyot taszított a nyomozás. A cikkekben érintettek konkrétan számoltak, 10 évvel ezelőtt egy cipő ára megegyezett a bérminimummal, addig manapság annak a felét sem éri el. Három érdekvédelmi szövetség tavaly decemberben, egy közleményben arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógycipők ára nálunk az európai árak 25 százaléka körül mozog, míg a betegek által fizetett térítési díj pedig itt a legmagasabb. 

A szakember szerint emelni kellene az árakat, és növelni a támogatások összegét, mert a betegek már így sem képesek megfizetni a rájuk eső részt. 

        Például egy pár cipő 130 ezer forintba kerül, ebből a betegnek már így is 24500 forintot kell megfizetnie, miközben a teljes         árból már szinte lehetetlen kihozni egy minden esetben egyedi, kézzel készített cipőt.

 

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint is már régóta megérett a segédeszköz ágazat egy teljes reformra, a szektor jogszabályi rendszere 2007 óta nem változott. Bár ezzel nyilván egyetért a szektort felügyelő szervezet, most viszont már ki kell várni a hatalmasra duzzadó nyomozás végét.

Finomodni fognak a vádpontok

Azt Rásky László főtitkár a szeged.hu-nak elismerte, hogy pont az alulfinanszírozás miatt elindult egy törekvés a vállalkozói körben a volumen növelésének irányába, amit ingyenes vizsgálatokkal, szűrésekkel értek el, mert ezek végén egy eszköz felírása lett a legtöbb esetben. A szigorításra maga a szakma tett javaslatot, hogy ne egy 10 perces vizsgálat döntse el, hogy szükség van-e bármely egészségügyi eszközre, gyógycipőre, vagy sem, de erre sem mozdult rá a felügyelő szerv. 

Rásky szerint azért a jelenleg szerteágazó ügyek, amelyeket vizsgálnak, nem feketék, vagy fehérek, egyes részleteiben a vizsgálat végére valószínűleg finomodni fognak a vádpontok is. 

Például, legutóbb silány minőségűnek nevezett gyógycipőket és más eszközöket találtak egy pincében, talán ezzel kapcsolatban hozta fel Rásky, hogy alacsony deformitás esetén nem biztos, hogy minden egyes lábra egyedi cipő kell. Ezt a vállalkozók költségoptimalizálásként, a hatóságok csalásként értelmezik. 

A főtitkár szerint nyilván nem mindenki feddhetetlen, az alulfinanszírozottságból kivezető kiskapukat valószínűleg sokan megszerették, és vissza is éltek vele, ezt fogja kibogozni a vizsgálat. Az viszont biztos, hogy nehéz lesz visszaépíteni az amúgy is ezer sebből vérző szakmát, és a jogszabályrendszert is át kellene már alakítani.