Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. június 5.

A pártpolitika lenyelte a szakpolitikát az elmúlt 25 évben – mondta előadásában Szepesi András orvos, egészségügyi közgazdász.

 

A hazai egészségügy válságjelenségei között az elégtelen bérezést, a szakemberek elvándorlását, a hálapénzt, az adósságokat, illetve az ellátó, valamint az irányító struktúra problémáit sorolta fel. Emellett kiemelte, hogy az utóbbi években a jogszabályi környezet toldozása-foltozása zajlik, elavultak a szektorra vo­natkozó törvények.

A hazai egészségügyet álla­mi intézményrendszer jellemzi domináns privát szolgáltatók­kal - jegyezte meg Szepesi András. A szakértő szerint elmaradt a magánbíztosítások szerves fejlődése, illetve meg­maradt a hálapénzrendszer.

„Az orvosok menekülési útja a külföld vagy a magánrendelő lehet" - vélekedett. Elmondta azt is, hogy hazánkban nö­vekvő igény tapasztalható a magánszolgáltatások iránt, azonban arra figyelmeztetett, hogy ellenőrizetlen termékek, reklámok, kuruzslás is jellemzi a piacot