Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. július 18. – Kuslits Szonja

Nincs elég BCG-oltóanyag hazánkban, mivel a vakcinát gyártó óriáscégnél problémákba ütközött az előállítás – tájékoztatott az ÁNTSZ. Magyarországon a csecsemőket eddig a születést követő négy héten belül oltották, erre jelenleg nincs kapacitás, ezért átütemezik a BCG-oltások beadását – mondta lapunknak Horváth Ildikó, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója. A dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

 

A BCG a tuberkulózis és az újszülött-kori agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet az egyévesnél fiatalabbaknak, jelenleg a beszállítási problémák miatt egy nagyon minimális mennyiség áll rendelkezésre az oltásból, ezeket a nagy rizikónak kitett csecsemők kapják meg. A veszélyeztetettek közé leginkább azok a kicsik tartoznak, akiknek családjában vagy a környezetében tbc-s beteg él, ilyen esetekben ezt feltétlen jelezni kell.

– Reméljük, hogy az ország higgadtan és nyugalommal tudja kezelni a kialakult helyzetet. A védőnőkkel és házi gyermekorvosokkal együttműködve segítjük a tájékoztatást, és a hazánkba érkező oltások számától függően rendeljük majd vissza a kicsiket az oltópontokra – adta hírül lapunknak Horváth Ildikó.

A Korányi intézet stratégiai igazgatója kiemelte, az oltóanyaghiány ellenére csak akkor szükséges az általános szűrés, ha a gyermek kapcsolatba kerülhet tbc- fertőzöttekkel. Egyéves kor után pedig már nem is érdemes beadni az oltást, mert a babáknál az immunvédekezés csak akkor indul be, ha arra az első 12 hónapban sor kerül. A tavaly 852 tbc-s megbetegedést regisztráltak, közülük öt beteg volt kisgyermek, vagyis csak a lakosság kis számát érinti a betegség.

Nem az oltóanyag, hanem a tárolása drága

A BCG-vakcinák gyártása – Horváth Ildikó elmondása alapján – nem egyadagos ampullákban, hanem 8-10 személy számára elegendő dózisokban történik, épp ezért egyszerre többjüket hívják be az oltópontokba. A szérum gyártása gyakran egy évet is igénybe vehet, és előállítása esetében nem maga az oltóanyag nevezhető drágának, hanem az a speciális üveg, amelyben tárolható. Bölcs Judit gyógyszerész lapunknak kifejtette: a vakcinát steril körülmények között kell tartani, és akkor sem szabad érintkeznie levegővel, amikor felszívják a fecskendőbe – az ehhez szükséges gyártási technológia miatt lehet drága az előállítás.

A Novartis Hungária Kft. az MTI-vel tegnap azt közölte, közbeszerzés alapján társaságuk feladata az oltóanyag beszállítása Magyarországra, de a dán gyártó, a Statens Serum Institut márciusban írásban tájékoztatta őket: gyártási probléma miatt nem tud gondoskodni a megrendelt mennyiségről. A gyártó képviselője csütörtökön kelt levelében pedig azt írta, szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Alternatív beszerzési forrást keresnek

Ám a felhalmozott oltóanyagnak köszönhetően azok a babák, akik a rizikócsoportba tartoznak, még jó néhány hónapig olthatók lesznek, miközben más EU-tagállamokban már márciusban elfogytak a készletek – tudtuk meg az ÁNTSZ-től. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan egyeztet a gyártókkal, hogy alternatív beszerzési forrást találjanak. Európai, sőt Európán kívüli gyártókat is megkerestek, de a probléma globális jellege miatt a gyártási kapacitás nem elegendő arra, hogy a nemzetközi szinten jelentkező hiányt pótolják.

– Korábban is volt már hasonló helyzet más vakcina kapcsán. A legfontosabb ilyenkor a szülők megnyugtatása, a járványügyi helyzet ugyanis nem indokolja, hogy kétségbeessünk; a veszélyeztetett családokra fokozottan odafigyelünk – mondta lapunknak Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.