Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Váratlan hír érkezett a magyar kórházakból

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A szeptemberi növekedés "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede.
További részletek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. július 24. – Kuslits Szonja

Egy új minisztériumi rendelettervezet szerint a jövőben nem csupán orvosok végezhetnek majd akupunktúrás tevékenységet. A hagyományos kínai gyógyászat területén szerzett oklevéllel és gyakorlattal bárki igényelhet engedélyt arra, hogy tűszúrásokkal kezelje a betegeket.

 

Orvosi diploma nélkül is végezhetnének akupunktúrás tevékenységet Magyarországon a jövőben – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelettervezetéből. Ha a tervezetet elfogadják, engedélyezhető lesz az egészségügyi tevékenység a hagyományos kínai gyógyászat területén szerzett oklevéllel s legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezők számára.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kifogásokkal élt a tervezett változtatás ellen. – Több problémát is felvetettünk a szaktárcánál, amelyek alapján át kellene gondolni a szabályozást – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Éger István, a MOK elnöke. A kezeléshez – szerinte – diagnózis is szükséges, amelyet Magyarországon csak orvosi diplomával rendelkezők állíthatnak fel, és a tervezetből az sem egyértelmű, felügyelik-e majd orvosok az akupunktőrök tevékenységét. Mint mondta, hazánkban gyógyító tevékenységet csak kamarai tagsággal lehet végezni, ezért nem ártana tisztázni azt sem, hogy melyik kamarába léphetnek be az akupunktőrök. – Mivel ők nem orvosok, számukra valószínűleg csak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara marad, de ez sem egyértelmű – tette hozzá Éger. A szakember utalt a magukat doktornak nevezők és más csalók népes táborára is, és úgy véli, a visszaélések elkerülése végett tisztázni kell, konkrétan milyen címet használhatnak majd az engedélyt kapott személyek.

Ezzel szemben Taraczközi István orvos-természetgyógyász, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke üdvözli a változást, és lapunknak úgy nyilatkozott: nem kötné orvosi diplomához az akupunktúrás tevékenységet. Mint kifejtette, hazánkban az orvosi végzettséghez nem kötött természetgyógyász ágakban (reflexológia, távol-keleti masszázs, füladdiktológia, kineziológia) már eddig is előfordult, hogy a fület megszúrták, ez nem jelentett problémát. Az elnök szerint fontos tudni, hogy ez egy kifejezetten nehéz szakma, rengeteget kell dolgozni a sikerért. A képzések közül kiemelte a Semmelweis Egyetemenen 2011 óta zajló, a Hejlungcsiang Egyetem ötéves képzését. A hagyományos kínai orvoslást tanító kurzuson orvostanhallgatók és más szakmából érkezők is jelentkezhetnek. Arról, hogy vajon a változás okozhat-e egészségügyi kockázatot a betegeknek, úgy nyilatkozott: nem hígul fel emiatt a szakma. – Mindenhol vannak kóklerek, de nem ez a jellemző – mondta.

Az engedélyezési kérelemnek tartalmaznia kell majd a szakképesítés megnevezését eredeti nyelven és magyarul is, az oklevél adatait, illetve a képzés időtartamát. Az öt évre adható engedély igénylésének díja 168 ezer forint.