Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. július 31. – Szepesi Anita

Kihagyták a nagykereskedőket a gyógyászati segédeszköz forgalmazásból, a legutóbbi egészségügyi salátatörvénybe az utolsó pillanatban ugyanis egy olyan passzus került, mely szerint társadalombiztosítási támogatással csak olyan gyógyászati segédeszköz forgalmazható, melyet a forgalmazó az eszköz forgalomba hozójától szerzett be. A napi gyakorlattól elrugaszkodó szabályozás - amennyiben január elsején ebben a formájában lép hatályba - ellátási gondokhoz vezet, különösen a kistelepüléseken.

 

A gyógyászati segédeszközre fordított támogatások elszabadulását a gyógyszerekhez hasonlóan támogatásvolumen-szerződések megkötésével korlátozza a jogalkotó, az engedélyezett volumen túllépése esetén a gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalomba hozóját terheli a visszafizetési kötelezettség, és az eszköz támogatásba történő befogadáskor fizetendő igazgatás-szolgáltatási díj is.

Mivel azonban a forgalmazóknak  nem csak a forgalomba hozótól van lehetőségük beszerezni az adott eszközt, kontrollálhatatlanná válik a folyamat, s a törvény indoklása szerint ezért szükséges a forgalomba hozó védelmében meghatározni, hogy támogatott segédeszközt a betegnek azt eladó forgalmazó, csak a forgalomba hozótól szerezheti be.

A támogatásvolumen szerződés önmagában, mint költségvetési korlát nem ördögtől való gondolat. Csakhogy a nagykerek beszerzési folyamatból való kizárásánál a jogszabályalkotó nem vette figyelembe, hogy bár a gyógyszertárak elméletben nem csak gyógyszer-nagykereskedőtől, hanem közvetlenül az importőrtől is vásárolhatnak, logisztikai infrastruktúra hiányában, a járulékos plusz költségek miatt már túllépnének a tb-támogatott áron, vagyis jellemzően mégis csak a nagykereken keresztül szerzik be a gyógyászati segédeszközöket  - mutat rá Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Emellett elsősorban a kisebb gyse-boltok ellátását pedig gyse-nagykerek végzik. A vidéki kis gyse-boltok nem tudnak szerződni közvetlenül a forgalomba hozóval, és amúgy sem rendelkeznek raktározási, logisztikai, szállítási kapacitásokkal, mellesleg egyre kevesebb is van belőlük. Vagyis a nagykereskedők kivétele a folyamatból ellehetetleníti az árubeszerzésüket, így tovább szűkíti az ellátást. Rásky szerint itt egy olyan jogalkotási hibáról van szó, amely nem vette figyelembe a gyse-ellátás valós szerkezetét.

A szaktárca állásfoglalását kérte az új jogszabály miatt a Magyar Gyógyszerészi Kamara - mondta lapunknak Hankó Zoltán elnök, aki a kihirdetett formában szintén nagyon problémásnak látja gyógyászati-segédeszköz forgalmazást és ellátást. Mindenesetre bízik benne, hogy még a törvény hatályba lépése előtt sor kerül a korrekcióra.