Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Pénzügyminisztérium: Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.
További részletek

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopédikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI) és ORTETIKA, PROTETIKA, REHABILITÁCIÓ SZÖVETSÉG (OPRA) szövetségek közös sajtóközleménye

Korábban a sajtóban bemutattuk, hogy 10 éve változatlan az ortopédiai cipők ára, amely az évi közel 140.000 ortopéd cipőt rendelő beteg ellátását és a gyártást végző a közel 100 magyar kkv és a háttéripar létét veszélyezteti.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. július 31. – Szepesi Anita

Kihagyták a nagykereskedőket a gyógyászati segédeszköz forgalmazásból, a legutóbbi egészségügyi salátatörvénybe az utolsó pillanatban ugyanis egy olyan passzus került, mely szerint társadalombiztosítási támogatással csak olyan gyógyászati segédeszköz forgalmazható, melyet a forgalmazó az eszköz forgalomba hozójától szerzett be. A napi gyakorlattól elrugaszkodó szabályozás - amennyiben január elsején ebben a formájában lép hatályba - ellátási gondokhoz vezet, különösen a kistelepüléseken.

 

A gyógyászati segédeszközre fordított támogatások elszabadulását a gyógyszerekhez hasonlóan támogatásvolumen-szerződések megkötésével korlátozza a jogalkotó, az engedélyezett volumen túllépése esetén a gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalomba hozóját terheli a visszafizetési kötelezettség, és az eszköz támogatásba történő befogadáskor fizetendő igazgatás-szolgáltatási díj is.

Mivel azonban a forgalmazóknak  nem csak a forgalomba hozótól van lehetőségük beszerezni az adott eszközt, kontrollálhatatlanná válik a folyamat, s a törvény indoklása szerint ezért szükséges a forgalomba hozó védelmében meghatározni, hogy támogatott segédeszközt a betegnek azt eladó forgalmazó, csak a forgalomba hozótól szerezheti be.

A támogatásvolumen szerződés önmagában, mint költségvetési korlát nem ördögtől való gondolat. Csakhogy a nagykerek beszerzési folyamatból való kizárásánál a jogszabályalkotó nem vette figyelembe, hogy bár a gyógyszertárak elméletben nem csak gyógyszer-nagykereskedőtől, hanem közvetlenül az importőrtől is vásárolhatnak, logisztikai infrastruktúra hiányában, a járulékos plusz költségek miatt már túllépnének a tb-támogatott áron, vagyis jellemzően mégis csak a nagykereken keresztül szerzik be a gyógyászati segédeszközöket  - mutat rá Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Emellett elsősorban a kisebb gyse-boltok ellátását pedig gyse-nagykerek végzik. A vidéki kis gyse-boltok nem tudnak szerződni közvetlenül a forgalomba hozóval, és amúgy sem rendelkeznek raktározási, logisztikai, szállítási kapacitásokkal, mellesleg egyre kevesebb is van belőlük. Vagyis a nagykereskedők kivétele a folyamatból ellehetetleníti az árubeszerzésüket, így tovább szűkíti az ellátást. Rásky szerint itt egy olyan jogalkotási hibáról van szó, amely nem vette figyelembe a gyse-ellátás valós szerkezetét.

A szaktárca állásfoglalását kérte az új jogszabály miatt a Magyar Gyógyszerészi Kamara - mondta lapunknak Hankó Zoltán elnök, aki a kihirdetett formában szintén nagyon problémásnak látja gyógyászati-segédeszköz forgalmazást és ellátást. Mindenesetre bízik benne, hogy még a törvény hatályba lépése előtt sor kerül a korrekcióra.