Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. szeptember 17. – Szepesi Anita

Nincs megállás, a nyár közepéig kifizetett 60 milliárd forintos adósságkonszolidáció után újra gyűlni kezdtek a kifizetetlen számlák a kórházakban. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a július végi 39,1 milliárdról augusztus végére 41,9 milliárd forintra - ebből 25 milliárd a 30 napnál régebben lejárt számla - gyarapodott a kórházi adósságállomány nagysága.

 

A 30 napnál rövidebb ideje lejárt tartozások összege 1,4 milliárddal csökkent, a 30-60 nap között lejártaké 2 milliárddal, több mint 10 milliárdra, míg a 60 napnál régebben lejártaké 2,4 milliárddal 13,3 milliárdra növekedett.

Év végi kasszasöprés ide, kórházi adósságrendezés oda, mindaddig, amíg a kórházak költségvetéséből legalább egyhavi finanszírozás hiányzik - amit Zombor Gábor, augusztus végén lemondott egészségügyi államtitkár is elismert -, a jelenlegi modell működtetése mellett folyamatos lesz az adósság újratermelődése. A MÁK adatai augusztus végére csaknem 42 milliárd forintos adósságállományról tanúskodnak, ez majd 3 milliárdos növekedés az előző hónaphoz képest.

Főként a nagy, megyei kórházak és az egyetemek húztak bele ismét az adósságduzzasztásba, a Debreceni Egyetem például mindjárt 800 millió forinttal gyarapította a ki nem fizetett számláit, s a 2,4  milliárdos tartozásból több mint 600 millió forint 60 napon túl lejárt nemfizetés. Igaz, a még mindig 1,1 milliárdos tartozást maga előtt toló Pécsi Tudományegyetemen viszont 1,1 milliárdos a csökkenés július vége és augusztus vége között.

Plusz pénz nélkül erre lehet számítani

Az adósság újra beindult növekedése mellett is egyelőre viszonylagos nyugalom van a kórházi beszállítók körében, bár az áprilisi számlák kifizetése akadozik, pontosabban a konszolidációs pénz utalásán kívül a fizetési fegyelem nem javult érdemben - válaszolta lapunk kérdésére Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Mivel annak továbbra sincs semmi jele, hogy megállna az adósság újratermelődése, pótlólagos forrás bevonása nélkül a jövő év áprilisában újra ott tarthatunk, mint 2015 tavaszán, azzal a különbséggel, hogy a 2016-os költségvetésben nincs plusz pénz a konszolidációra - véli Rásky.

A kórházi adósságkonszolidációra és ezzel párhuzamosan a finanszírozás átalakítására Zombor Gábor 2014 őszén ígéretet tett. A 2015-ös költségvetésben megjelenő 60 milliárd forint kifizetéséhez a kórházak vezetőinek elméletben be kellett vállalni a továbbiakra a nullás költségvetést, azaz az adóssággenerálás megállítását. Strukturális átalakítás, kapacitás-átrendezés is a tervek között szerepelt - ezekből érdemi lépésekre továbbra sem került sor - , miközben egészségügyi közgazdászok folyamatosan hangsúlyozták, plusz forrás bevonása nélkül újra nőni fognak az adósságok.

Hogy a 60 milliárd nem lesz elég a teljes rendezésre, kezdettől tudni lehetett. A különbözet kifizetésére is hangzott el ígéret a volt államtitkár szájából, de az erre szánt forrás nagyságáról soha nem mondott konkrétumot, mondván, akkor épp annyi lesz a szükséglet, mint amennyi erre rendelkezésre áll. A jelenlegi növekedési ütemet figyelembe véve év végére 50-60 milliárd forintot kellene még a költségvetésből kifizetni, hogy év végére lenullázzák az adósságot, fedezet azonban egyelőre nem látszik erre. Az esetleges kasszasöprésre fedezetet nyújtó Egészségbiztosítási Alap többlete  augusztus végén 7,2 milliárd forint volt.