Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Weborvos, 2015. február 4.

Eleve kérdés, miért is kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni?

 

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozza, hogy a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el. Az érintett egyetemek vezetése figyelemmel kíséri a terület átalakításáról szóló híreket, ám intézményi véleményt csak a pontos részletek ismeretével tudnak kialakítani – írták a négy orvosképző egyetem rektorai közös közleményükben.

Fontos megemlíteni, hogy az intézményeknek jelentősen különbözik a története, intézményi kultúrája, felhalmozott tudásvagyona, amely sokszínűség egyúttal versenyképességük egyik fontos tényezője. Így például a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok kimetszésének gondolata és legfőképpen azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban.

Ugyanakkor a budapesti egyetem azt példázza, hogy az önálló képzőhely is sikeresen működhet. Eleve felvethető az a kérdés, hogy miért is kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni, mikor számtalan külföldi példa mutatja, hogy sikeresen létezhetnek egymás mellett önálló orvosegyetemek és nagy multidiszciplináris egyetemek orvosi karai.

Hangsúlyozzuk: a konkrét javaslatcsomag ismerete nélkül elhamarkodott és megalapozatlan lenne véleményt alkotni. Az eddig megjelent hírekből ugyanis nem derül ki például az, hogy az átalakítással hogyan változna a finanszírozás, mi lenne a sorsa az intézmények által korábban elnyert európai uniós forrásoknak, hogyan valósulna meg a klinikai központokkal való együttműködés, a térítéses betegellátás és orvosképzés, a kutatás-fejlesztés, és legfőképpen, miként módosulna az ország orvosképzéséről kialakult igen kedvező nemzetközi megítélés.

Természetesen, bármilyen javaslat szülessen is, az csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. Ezen elemzések elvégzéshez az intézmények bármely kérdésben szívesen állnak a Felsőoktatási Államtitkárság segítségére. Az intézmények vezetői veszélyesnek tartanák azt, ha a szakmai mérlegelés helyét a sajtópolémia
venné át, így a fentiek szellemében az eddig megjelent híreket a kormányzattal várható egyeztetések előtt nem kívánjuk kommentálni.

Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged, 2015. 02. 03.

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, rektor
Debreceni Egyetem
Prof. Dr. Bódis József, rektor
Pécsi Tudományegyetem
Prof. Dr. Szél Ágoston, rektor
Semmelweis Egyetem
Prof. Dr. Szabó Gábor, rektor