Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Különös számok érkeztek a magyar kórházakból

Októberben 710 millió forinttal csökkent a kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár adatai szerint.
További részletek

Közbeszerzések: kockázatok néhány tízezer forintos spórolásért

Hatékonyság alatt a finanszírozó mindig kiadáscsökkentést ért, holott az ár nem lehet az egyedüli értékelési szempont.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. február 17. – Haiman Éva

 

Április végén megnyitja a leendő nagy magánkórház szakrendelőjét, és egyben egy speciális magán egészségbiztosítás indítását is bejelenti az Euromedic cégcsoport, amely 2016-ra azt tervezi, hogy az idős- és a gyermekellátás területére is belép. Joseph Priel, a vállalatcsoport elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondja, a magánkórház hosszú távon bizonyosan nyereséges lesz, miként az egész vállalatcsoport is az, olyannyira, hogy gyakorlatilag az eladósodott magyar egészségügy bankjaként működik. 

– Majdnem 40 millió euróból az ország legnagyobb magánkórházát tervezi megnyitni az Euromedic cégcsoport 2016-ban. Ez lesz az első, teljes körű szolgáltatást nyújtó magánkórház, amely az OEP térítési díjai felett, viszont a jelenleg működő magánklinikák árszintje alatt nyújtja majd szolgáltatásait magánbetegeknek. Hogyan lesznek így nyereségesek?

– 1991 óta vagyunk jelen a magyar egészségügyi piacon, így tudjuk, itt nem lehet gyors eredményeket elérni. Hosszú távra tervezünk, 10-20 éves távlatban gondolkodunk, és nem is csak egyetlen kórházban. Az üzleti terv döntően két forrásra épít, egyrészt a készpénzes betegekre, másrészt a magánbiztosításra, de a jövőt illetően nyitottak vagyunk az OEP-pel történő együttműködésre.

– Belépnek az egészségbiztosítási piacra is?

– Nem, egy meglévő társasággal működünk együtt, egy valódi, teljes magán egészségbiztosításra, amely az első ilyen jellegű termék lesz, a kórház potenciális páciensei számára.

– Melyik bank, vagy biztosító az együttműködő partner?

– Ezt a szakrendelő áprilisi megnyitásakor fogjuk bejelenteni.

- A közelmúltban egy egészségügyi turizmussal foglalkozó céget is létrehoztak, ugyanakkor ön többször is hangoztatta, hogy a magyar betegeket tartják a magánkórház fő célcsoportjának.

– Ebben nincs ellentmondás. A kórház üzleti tervét a magyar páciensekre alapozza, de az Euromedic Tourism-mal a Magyarországra irányuló egészségturizmusnak is fontos szereplői szeretnénk lenni. A magyar kórházakban szinte mindenre várni kell, és a várakozással sok időt veszítenek a betegek, a mi kórházunkban viszont azonnali szolgáltatást fogunk nyújtani, a legmagasabb színvonalon, megfizethető áron. A betegek most is hajlandók fizetni az ellátásukért, csak ezt jellemzően feketén teszik. Meggyőződésünk, hogy ha lehetőségük lesz a gyógyulásukra szánt pénzt legálisan elkölteni, akkor azt az utat fogják választani.

– Becslések szerint évi több tízmilliárd forintot költenek ma el átláthatatlan módon a betegek az egészségügyben, hálapénz és a szürke vagy fekete zónában működő magánellátásra.

– Egy átlátható módon működő magánkórházra nem csak emiatt van szükség. Az egészségügyre fordítható központi források és a lakosság igényei, szükségletei között egyre nagyobb a szakadék. A társadalmak elöregedése miatt a fejlett világban mindenütt nő a kereslet az egészségügy szolgáltatásai iránt. Én most 62 éves vagyok, amikor megszülettem, egy ennyi idős ember nagyon idősnek számított, most viszont a 75-80 éveseket tekintjük idősnek, és egyre többen érik meg a 90 évet is. Az egészségügyi technológiák segítségével hosszú évekkel meg tudjuk hosszabbítani az emberek életét, méghozzá jó életminőségben. A költségvetésben erre sehol sincs elég pénz, de az emberek saját zsebből hajlandók erre áldozni. Ezt az igényt elégítheti ki a privát szektor, és a kormányok ezt már támogatják is, mert belátták, hogy nincs más megoldás. Magyarországon mindez későn történik, ez az egyetlen európai ország, ahol még nincs ilyen együttműködés az állami és a magánszféra között. Még Albániában, Makedóniában és Koszovóban is vannak magánkórházak. Nincs ok arra, hogy itt is ne legyenek .

- Nem kell attól tartaniuk az állami kórházaknak, hogy elviszik a legjobb orvosaikat?

– Csak részmunkaidős szerződéseket kötünk, korrekt módon fogunk eljárni, nem akarjuk a magyar egészségügyet veszélyeztetni, hiszen az egyéb cégeinken keresztül annak legnagyobb partnerei vagyunk. Nem azért építjük fel a kórházat, hogy a magyar közkórházakkal versenyezzünk, hanem hogy kiegészítsük azokat. Mindenkinek jut elég hely, mert a kereslet jelentős.

– Gyógyszer- és orvostechnika-nagykereskedelmi tevékenységükön keresztül önök a magyar egészségügy meghatározó partnerei. Mennyire szenvedik meg az általános pénzhiányt?

– Ha az egészségügynek problémái vannak, akkor nekünk is nehézségeink vannak. Van, aki panaszkodik, de mi tudomásul vesszük, hogy finanszíroznunk is kell a szektort, a magyar egészségügy bankjaként is működünk, és eszünkbe sem jut, hogy a kórházadósságok miatt leállítsuk az értékesítést. Mindezt nem tudnánk megtenni, ha nem az egyik legnagyobb magyar bank nem állna mögöttünk.

– De lehetőségük és okuk is lenne rá.

– Igen, de akkor nem beszélhetnénk partneri viszonyról. Ez nem csak üzlet, felelősséggel is jár. Komoly problémát okozna, ha a kórházakban nem lenne gyógyszer vagy eszköz a műtétekhez.

– Elvárható, hogy egy beszállító bankként működjön?

– Senki nem kért minket erre, de úgy gondoljuk, tartozunk ennyivel az országnak, ahol 24. éve működünk, mégpedig nyereségesen. Hozzáteszem, és ahol a profitot arra használjuk fel, hogy tovább bővítsük a működésünket.

– Az Euromedic egyre kiterjedtebb egészségügyi vállalatbirodalom. Milyen területeket terveznek még meghódítani?

– A cégcsoport logójában 12 csillag található, de még csak 8 vállalatunk van. A következő terület az idősellátás, amelyre 2016-ra tervezünk belépni. A várható életkor egyébként örömteli növekedése nagy terhet ró a fiatal generációkra, és ennek a problémának a megoldásában a kormány sem kellően aktív. De úgy gondoljuk, hogy a gyermekellátás is olyan terület, amely a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemel. Már az új vállalatok neve is megvan, de ezt még nem árulom el.